30 oktober 2012

Var smart - köp en Smart

smart bil
Jag har något att erkänna. Jag har alltid sett Smart som en löjlig bil, mest på grund av att den är så liten. Sakta men säkert har den dock övertygat mig om att den förtjänar sin plats på marknaden. Nu kan jag t.o.m säga att jag gillar den.

Berättelsen om smart kan man läsa om här, den är ganska intressant. Den modell som är aktuell idag är Fortwo som finns som Coupé och Cabriolet. Tidigare fanns det även en Roadster och en fyrsitsig modell som hette Forfour. Dessa är idag nedlagda.

Smart säljer inte så jättebra i Sverige, men en och annan bil ser man på vägarna. Tabellen till vänster nedan visar försäljningen av Smart i Sverige och den högra visar försäljningen av Smart i Tyskland. Siffrorna kommer från Wikipedia.

2 oktober 2012

Bilköpet inställt tills vidare

Biltester
Jag har tidigare skrivit om att jag är ute efter att köpa en billig, begagnad bil för att åka till och från jobbet. Nu har jag tänkt om och ställt in bilköpet. Jag har kommit fram till att jag varken kommer att spara tid eller pengar på att åka bil och därför har jag ställt in bilköpet. Jag bor i Stockholm och trafiken är förfärlig under rusningstid. För att slippa trafiken måste jag åka olidligt tidigt eller pinsamt sent, och det går inte.

Den alternativa lösningen är att flytta närmare jobbet, och det är antagligen så det kommer att bli inom 1-2 år. Restiden enkel resa från hemmet till jobbet med kollektivtrafiken är ca 1 timme och det kan jag leva med eftersom jag vet att det är temporärt. Det finns även vissa fördelar med att åka kollektivt, man kan sova, läsa eller fingra på mobilen istället för att behöva koncentrera sig på bilkörningen och irritera sig över bilköerna. Det blir ingen billig, begagnad bil denna gång alltså...